Nieuwjaarsspeech voorzitter 2017

Op 29 januari 2017

Dames en heren, goedemorgen. Mag ik u in naam van N-VA Diepenbeek van harte welkom heten op onze nieuwjaarsreceptie…

Ik heb dit jaar ietwat speciale en misschien wel ongebruikelijke wensen over te maken:

Ik wens jullie namelijk allemaal heel veel “Liefde en Logica” toe. Opgelet echter, bij deze wensen hoort ook een waarschuwing want wanneer zij werkelijk in vervulling gaan dan zal dat niet vrijblijvend zijn. Laat me misschien eerst even uitleggen wat ik juist bedoel met deze substantieven die beide met hoofdletter op mijn papiertje staan. Onder liefde versta ik, en de lijst is uiteraard niet volledig, o.a. vriendschap, solidariteit, empathie en tolerantie.

Bij Logica daarentegen gaat het over de kunst om, vertrekkende bij een aantal gekende en objectieve gegevens, na redeneren, de juiste conclusies te kunnen trekken. Populisme, discriminatie, racisme en ook godsdienst, bijvoorbeeld, horen hier dus niet thuis. Het laatste kan je eventueel nog bij Liefde onderbrengen maar hoe, dat moet iedereen voor zichzelf uitmaken en dan nog liefst zonder er de maatschappij mee lastig te vallen…

Ik zei het daarnet, als Liefde en Logica ons zomaar overvloedig zouden overvallen dan is dat niet zonder risico. Er kunnen binnenin onszelf conflicten ontstaan. Denk maar aan de vluchtelingenproblematiek bv, en de dubbelwens “Liefde-Logica” blijkt al snel uit te monden in een vergiftigd geschenk. Hoe kun je immers solidariteit en empathie rijmen met de logische beslissing om je grenzen te moeten sluiten. Het juiste evenwicht vinden wanneer je zowel door Liefde als Logica wordt gedreven is geen eenvoudige opdracht. Ook de recente vrouwenmarsen tegen Donald Trump passen in dit verhaal. Groot gelijk hebben ze, die vrouwen die massaal opkomen voor hun rechten en de kersverse president confronteren met zijn op zijn minst controversiële uitspraken. Is het echter logisch dat net in deze mars de sluier, symbool bij uitstek van onderdrukking van de vrouw, zo alom tegenwoordig was?

Je hoeft je gedachten natuurlijk niet enkel naar wereldproblemen te laten afdwalen, ook dichter bij huis mogen zowel Liefde als Logica een nog grotere rol gaan spelen. Als grootste politieke fractie denk ik dan ook dat het onze verantwoordelijkheid moet zijn om mee de bakens voor de toekomst te durven uitzetten. N-VA Diepenbeek beschikt immers niet alleen over het numerieke overwicht maar ook over het juiste menselijke kapitaal dat tegen de achtergrond van deze sleutelwoorden de uitdaging perfect moet aankunnen. Dat mijn blik hier die van Rik Kriekels kruist, de man die deze 2 begrippen van nature combineert, berust op louter toeval…

Beste sympathisanten, ik weet dat er her en der reeds druk gespeculeerd wordt over wie welke plaats op de lijst voor de lokale verkiezingen van oktober 2018 zal innemen. Het traject voor 2018 is echter duidelijk beschreven in ons reglement van inwendige orde en de verkiezingen van de lijsttrekker en de bekendmaking ervan staan ingepland voor januari volgend jaar. De prioriteit, en daarmee gaan we in februari aan de slag, gaat naar de inhoud. Daarbij gaan we de hete hangijzers niet uit de weg: (verdorie geen gemakkelijke zin voor een West-Vlaming) Is Diepenbeek beter af met een fusie of is verregaande samenwerking met randgemeenten voldoende? Wat met de inrichting en mobiliteit van het centrum mocht Spartacus op de lange baan geschoven worden? Hoe gaan we de gemeente structuren organiseren zodat er uiteindelijk eens een belastingverlaging kan doorgevoerd worden? Het is een greep uit de voorraad vragen die een antwoord verdienen. Op de bestuursvergadering van 8 februari a.s. wordt de aftrap gegeven van een studieronde die volgend jaar moet uitmonden in een duidelijk programma met onze visie van de toekomst voor Diepenbeek. Het spreekt vanzelf dat onze leden bij de goedkeuring van zowel het programma als de lijst het laatste woord zullen hebben.

Dames en heren, vooraleer plaats te ruimen voor de eerste burger van Vlaanderen nog even dit: Mijn Chinese vrienden mogen dan wel sedert gisteren het jaar van de haan vieren, ik beloof plechtig mijn uiterste best te doen de leeuw ook in het oosten zo goed mogelijk te zullen vertegenwoordigen.

Liefde en Logica,…dat wens ik U van harte toe en dan nog het liefst in balans
maar nu graag het woord aan… Jan Peumans.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is