Siegfried Bracke en DE NAAKTE CIJFERS

Op 4 september 2013

387.000.000.000 euro

387 miljard euro staatschuld. Of per inwoner een schuld van 33.835 euro.

 

“De schulden van vandaag zijn de belastingen van morgen.”

De boodschap van Siegfried Bracke was niet vrolijk.

Ruw geschat zijn zo een 3 à 400 mensen afgezakt naar het Cultureel Centrum van Hasselt om de verkiezingsaftrap met “Café Bracke en Vrienden” mee te maken.

Inderdaad de boodschap was allerminst vrolijk. Siegfried Bracke kletst het publiek om de oren met cijfers, grafieken en statistieken van het OESO en de Europese commissie.

Bij al dat cijfergeweld blijft wel hangen dat de economische groei van België hoger was bij de regeringsonderhandelingen dan nadien bij de regering Di Rupo. Zijn we beter af zonder regering dan met een regering Di Rupo?  Zoals de conclusie was van Nobelprijswinnaar Paul Krugman.

Er zijn 3 tijdbommen die de welvaart van Vlaanderen bedreigen. We hebben de Dexia-schulden die nog 40 jaar boven het land blijven hangen als donkere donderwolken en niemand weet hoeveel van deze schulden nog op onze hoofden terecht komen. En, laat het ons niet vergeten, waarvan de schuldigen nog steeds ongemoeid zijn gebleven. Hiermee doelt hij op de politici die deel uitmaakten van de Raad van Bestuur.

De vermelding dat Jean-Paul Servais terug werd aangesteld als bankentoezichthouder van het FSMA veroorzaakt algemene hilariteit onder de aanwezigen.

De tweede tijdbom is de Eurocrisis en de grote werkloosheid die daar het gevolg van is. Ook hier vliegen de cijfers en tweets van economen Geert Noels, Ivan Van de Cloot ons om de oren.

De derde tijdbom is de vergrijzing. Er worden al decennia prognoses gemaakt, die, bij iedere nieuwe aanpassing naar boven aangepast worden. Tussen 2020 en 2060 zal de vergrijzing, pensioenen en daarmee gepaard gaande gezondheidskosten, 10 % van het BNP bedragen.

Ook ligt de verhouding tussen de hoge belastingen en daarvoor geleverde diensten door de overheid scheef. Met andere woorden een belastingbetalende Vlaming krijgt voor zijn gulle bijdrage slechts weinig terug van de overheid (laag pensioen, kleine terugbetaling van gezondheidskosten..) Als reactie op de kleine mediastorm van afgelopen weekend wijst hij er duidelijk op dat men sociaal-economisch niet kan saneren zonder confederalisme.

Tot slot nog een opname van Herman De Croo voor de Franstalige radio dat voor ieder miljard belastingen er 800 miljoen uit Vlaanderen komt.

Na deze stortvloed aan gegevens is het de beurt aan N-VA kamerlid , Steven Vandeput.

De positieve noot is het feit dat Vlaanderen met een gedegen onderwijssysteem en een hoge productiviteit kansen heeft om bij de topregio’s van Europa te blijven. Deze mogen we niet verkwanselen of ondermijnen doordat de federale overheid die nu de besparingen doorschuift naar de regio’s en de financiële draagkracht om een toekomst uit te bouwen hypothekeert.

Op Café bij Bracke na afloop. Voorzitter N-VA Diepenbeek, Geert Vertongen op de foto met Siegfried Bracke.

N-VA Kamerlid Steven Vandeput (midden) beantwoordt nog wat vragen van bezoekers.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is