Verslag filmvoorstelling “More than Honey” op 24 september in Lutselus

Op 29 september 2013

Vóór de film schetst Schepen van Milieu, Karen Alders, nog de problematiek van de huidige bijenpopulatie.Bijen zijn van cruciaal belang in de landbouw. Door bestuiving en bevruchting is hun belang in de voedselproductie niet te verwaarlozen. Ook in de economie is hun bestaan van wezenlijk belang door de productie van honig Ten derde zorgen de bijen voor een biodiversiteit aan de fauna.

Het laatste decennia zijn er echter massaal bijenkolonies verdwenen. Wat is fo wat zijn hier de oorzaken van. Vooreerst parasieten waarvan vooral de Varroa mijt de bijenpopulaties aanzienlijk reduceert. Pesticiden en een tekort aan velden met gevarieerde bloemen zijn ook factoren die invloed hebben op het uitsterven van de bijenkolonies.

Om het uitsterven van bijen te voorkomen dienen er dringend initiatieven genomen. Met beperkte financiële middelen kan het leefmilieu van bijen aanzienlijk verbeterd. Hoe? Door het creëren van een stuifmeelrijke omgeving. Aanleggen van een plantenkaart,  bloemende bermen en een insectenmozaïek.

Een sensibilisering van de bevolking kan “bij”dragen om van iedere gemeentes een bij-vriendelijke en bloemrijke gemeente te maken.

 Diepenbeek heeft hiervoor al een paar realisaties op haar palmares.  Voornamelijk de aanplanting van Noorse esdoorn die een hoge pollen- en nectarproductie levert. Eveneens het park van Rooierheide met de aanplant van streekeigen flora.

Nu nog iets over de film zelf

Sinds een tiental jaren doet zich over de hele wereld een vreemd fenomeen voor; honderdduizenden kolonies van honingbijen verdwijnen van de aardbodem. Hoe is dit mogelijk? Een virus, pesticides?

De film geeft ons inzicht in het bestaan van bijen in hun doen en laten en als onderdeel van een kolonie en hun complexe structuur.

Wat de film feilloos duidelijk maakt dat ons ecosysteem een zeer subtiel evenwicht kent. Als één element faalt, door ingrijpen van de mens of extern, kan dit zeer zware gevolgen hebben voor ons bestaan op aarde. Dit geldt zeker voor bijen daar zij onderdeel zijn van de groei en bloei van groenten en vruchten en onze voeding. Zonder de huisvlijt van onze zwartgele vrienden wordt het voor de mensheid moeilijk om te overleven.

Tot besluit zeker een woord van lof voor regisseur Imhoof die ons met deze film binnenleid in de fascinerende wereld van de bijen. Ik ben er zeker van dat de toeschouwers deze vriendelijke beestjes nu zeker anders zal bekijken.

De vliegende reporter

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is