Buren hebben weinig last van studentenfuiven.

Op 17 oktober 2011

Begin dit jaar ontstond er heel wat heisa rond de jaarlijkse presesverkiezingen van de Universiteit Hasselt (UHasselt) op de campus in Diepenbeek. Een deel van het gemeentebestuur vond dat de fuiven te veel overlast en geluidshinder veroorzaakten. Hierdoor werden de fuiven in tenten op de campus eerst verboden. Nadien werden ze toch weer toegestaan onder strikte voorwaarden.

Naar aanleiding van de problematiek heeft professor Johan Ackaert van de UHasselt een onderzoek ingesteld om na te gaan in welke mate de fuiven overlast veroorzaken. 430 Diepenbekenaren werden bevraagd. Ze werden ingedeeld in drie groepen: inwoners die in de directe omgeving wonen van de campus, zij die in het centrum wonen (gemiddelde afstand) en diegenen die in een uithoek wonen.

'Uit het onderzoek blijkt dat ongeveer 3procent hinder ondervindt van de studentenfuiven of de voorbijkomende jongeren', zegt professor Ackaert. 'Ongeveer 86procent vindt dat de studenten de gelegenheid moeten hebben om te fuiven.'

Een ander opvallend resultaat is dat de inwoners van Diepenbeek duidelijk maken dat ze meer last hebben van de hondenpoep op straat dan van de geluidsoverlast door jongeren of de campus. In het centrum geeft 30procent van de ondervraagden hondenpoep aan als grootste probleem en slechts 7,5procent de overlast door jongeren. Het is wel zo dat hoe dichter de bevraagde bij de campus woont, hoe meer overlast door studenten hij aangeeft.

Gevraagd naar wie ze het meeste vertrouwen, antwoordde iets meer dan 80procent zijn buren. De tweede en derde plaats zijn weggelegd voor de UHasselt en de studenten, met meer dan 70procent. Opvallend is dat gemeenteraad en justitie slechts iets meer dan 20procent halen.

Tenten

De bevraagden zijn ook niet tegen de fuiven in tenten. Zij opteren voornamelijk voor een fuif zonder beperkingen, maar in overleg en met controle op vandalisme. 'Mijn besluit is dan ook dat er zeker nog knelpunten zijn, zoals het vandalisme, maar dat het vertrouwen in de universiteit en haar studenten groot is. Voor de fuiven in tenten moet er wel overleg gebeuren', zegt professor Ackaert.

Schepen van Studenten en Campus Frank Keunen (SP.A) is alvast tevreden over de resultaten. 'De problemen in verband met de studentenfuiven in tenten werden fors uitvergroot op de gemeenteraad. Dit onderzoek toont aan dat overleg nodig is en dat we op de goede weg zijn. De studenten moeten meer ruimte krijgen om te fuiven in een goede infrastructuur, maar die is er voorlopig niet. We pleiten daarom voor een overleg met de provincie en andere studentenplaatsen zoals Genk en Hasselt, zodat er een duidelijke toekomstvisie ontstaat voor het hoger onderwijs in Limburg.'

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is