U bent hier
Groen licht voor restauratie glas-in-loodramen Sint-Servaaskerk in Diepenbeek
Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele zet het licht op groen voor de restauratie van de Sint-Servaaskerk in Diepenbeek. De Vlaamse overheid kent hiervoor een premie van 362.306,56 euro toe. Deze middelen komen uit het relanceplan Vlaamse Veerkracht, waarmee de Vlaamse Regering 4,3 miljard euro investeert om het economisch en maatschappelijk weefsel te herstellen na de coronacrisis. ‘De glas-in-loodramen van de Sint-Servaaskerk in Diepenbeek worden gerestaureerd. De classicistische kerk met gotische toren is de hoofdkerk van de gemeente Diepenbeek. Onroerend erfgoed vertelt vaak een lokaal verhaal en geeft mee vorm aan onze Vlaamse identiteit. Dankzij middelen uit het relanceplan kunnen de eigenaars van monumenten een ondersteuning krijgen om de waarde van het erfgoed te bewaren.’,’ aldus minister Matthias Diependaele. ‘Door te investeren in projecten met een culturele en/of toeristische finaliteit zorg ik er mee voor dat onze maatschappij kan herstellen na de coronacrisis.’
De glas-in-loodramen van de classicistische Sint-Servaaskerk met gotische toren worden gerestaureerd. De kerk heeft vooral een historische waarde. Ze werd gebouwd in 1777, nadien uitgebreid met twee portalen en vergroot met twee transeptarmen en twee zijbeuken. De stoffering van het interieur is opmerkelijk. De oude toren is beschermd sinds 1938, in 2001 werd de volledige kerk beschermd.
Voor de restauratiewerken is een premie van 362.306,56 euro toegekend.
Vlaamse Veerkracht
Vlaanderen zal de komende jaren met het relanceplan Vlaamse Veerkracht 4,3 miljard euro investeren om ons economisch en maatschappelijk weefsel te herstellen na de coronacrisis. Onroerend erfgoed moet haar steentje hiertoe bijdragen.
Minister Diependaele: “Investeren in ons onroerend erfgoed draagt in de eerste plaats bij tot werkgelegenheid in de bouw- en restauratiesector. Maar door ons patrimonium te gebruiken als cultureel en toeristisch uithangbord levert deze investering op termijn ook een economische meerwaarde op. We maken van Vlaanderen een aantrekkelijke plek om in te wonen, om te ondernemen, te bezoeken en van te genieten.”