Groen licht voor restauratie interieur Sint-Servaaskerk in Diepenbeek

Op 27 december 2021

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele zet het licht op groen voor de volgende stap in de restauratie van de Sint-Servaaskerk in Diepenbeek. De Vlaamse overheid kent hiervoor een premie van 1.509.604,82 euro toe. ‘Het interieur van de Sint-Servaaskerk wordt nu opgeknapt. De classicistische kerk met gotische toren is de hoofdkerk van de gemeente Diepenbeek. Onroerend erfgoed vertelt vaak een lokaal verhaal en geeft mee vorm aan onze Vlaamse identiteit.’, aldus minister Matthias Diependaele. ‘Investeren in ons onroerend erfgoed draagt in de eerste plaats bij tot werkgelegenheid in de bouw- en restauratiesector. Maar door ons patrimonium te gebruiken als cultureel en toeristisch uithangbord levert deze investering op termijn ook een economische meerwaarde op. We maken van Vlaanderen een aantrekkelijke plek om in te wonen, om te ondernemen, te bezoeken en van te genieten’. 

Deze premie kadert in een totaal restauratie van de Sint-Servaaskerk. De toren werd al enkele jaren geleden gerestaureerd. Eerder dit jaar werden er middelen uit het relanceplan toegewezen aan de Sint-Servaaskerk om de brandglasramen te restaureren. Met de nu toegekende premie wordt het interieur van de kerk opgeknapt.  

De Sint-Servaaskerk van Diepenbeek heeft een historische waarde. Ze werd gebouwd in 1777, nadien uitgebreid met twee portalen en vergroot met twee transeptarmen en twee zijbeuken. De stoffering van het interieur is opmerkelijk. De oude toren is beschermd sinds 1938, in 2001 werd de volledige kerk beschermd. Voor de restauratie van het interieur is een premie van 1.509.604,82 euro toegekend.   

Foto’s en meer informatie: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/83670 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is