Komkommertijd.

Op 12 juli 2012

Muppet on a string - 21-07-2012.

Hier volgt een kort extract uit de 21-juli speech van Koning Albert :

Als Belgen, moet dat alles ons zelfvertrouwen versterken, en ons vermogen om concrete oplossingen te vinden voor de problemen van onze samenleving verstevigen. Het zal ons aanmoedigen om het in zichzelf gekeerd zijn te vermijden, net als het populisme, twee neigingen die nu in Europa en ook bij ons, veel te veel opduiken, en tot niets leiden.

Hij noemt geen namen maar we weten allemaal dat hij vooral de N-VA bedoelt. Op minder dan 3 maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen kunnen we dat beschouwen als een stemadvies. Voor een functie die onpartijdig hoort te zijn is dit een behoorlijke inbreuk. Dat dit gebeurt zegt meer over de franstalige arrogantie dan over de verklaring zelf. Dergelijke uitspraken die tot midden vorige eeuw nog doodnormaal waren getuigen nu alleen maar van minachting voor de Vlamingen en beschouwen hen nog steeds als het onmondige 'knechtenvolk'. Hij viseert hiermee een groot gedeelte van het Vlaamse volk en manifesteert zich daardoor uitdrukkelijk als een vorst van het zuidelijk landsgedeelte.

Terug naar de inhoud. Populisme is een vage term die vele ladingen dekt. In deze context mogen we de term beschouwen met een negatieve betekenis. Een opzoeking bij Wikipedia leert ons dat :
'Populisten zeggen in naam van het volk te spreken. Het slaat op een politieke stijl.'. Van Dale spreekt over 'populaire, oppervlakkige, (enigszins) demagogische betoogtrant.'. Ik moet alleszins nog de eerste politoloog tegenkomen die de N-VA een populistische partij noemt. Wat meer opzoekingwerk leert mij dat Steve Stevaert geboekstaafd staat als de laatste grote populist. Ten minste als ik mag verdergaan op een toch wel interessant artikel op volgende website http://archive.indymedia.be/news/2004/05/84028.html.

De vraag blijft waarom viseert/schoffeert de vorst de Vlaamse nationalistische partijen? Is dit bekommernis voor België. Neen, want dan zou hij zeker waarschuwen voor het Italië-route die de huidige regering volgt. De overeenkomsten zijn legio. Beide landen hebben een hoge overheidsschuld die de 100 % van het BNP overtreft. Italië legde, net als de regering Di Rupo, de aanbevelingen van Europa vlot naast zich neer. Italië heeft zich hierdoor in een diepe recessie voor vele jaren gewerkt.  België zit momenteel in een iets comfortabeler positie.  Het is evenwel uitstel van executie. De financiële markten zullen zeker hun pijlen terug op België richten. Dexia zal de trigger zijn maar vergeet niet dat laksheid de oorzaak is.  Wat is dan de bedoeling van de vorst met zijn bedekte woordkeuze. Is het louter lijfsbehoud? Ook, maar gezien de inhoud van zijn speech zo naadloos aansluit op de speech van Di Rupo na de splitsing van BHV kom ik tot de vaststelling dat Di Rupo hier aan de touwtjes trekt. Toeval bestaat niet in de politiek. 

De rode deur wordt groen. 19-07-2012

'I see a red door and I want to paint it black'. Dit is de titel van een song van de Rolling Stones uit de Sixties. Een song die deel uitmaakt van het collectieve geheugen. Dit was  de titel die mij door het hoofd schoot toen ik volgende tekst in de krant las.

"De verstrenging (van de snelbelgwet) moet echter nog door de plenaire vergadering gestemd worden. Alle partijen wilden dat nog deze namiddag doen als mooie afronding van het parlementaire jaar, vooraleer de kamerleden op vakantie gaan. Maar Groen wilde niet. Ingewijden hebben hiervoor een uitleg. Ecolo, dat - in tegenstelling tot Groen - helemaal niet akkoord gaat met deze verstrenging, wil de herziening gebruiken in de gemeenteraadsverkiezingen. Ecolo zou vooral in Brussel de allochtone kiezers willen lokken met forse kritiek op de PS en de cdH, die deze verstrenging mee ondersteunen.
De stemming is uitgesteld tot het najaar. "

De snelbelgwet, onder druk van de socialisten gemaakt in het begin van deze eeuw, wordt nu verstrengd. Iedereen is voor behalve Groen en Ecolo. De rode deur,die altijd open staat, wordt nu vervangen door een groene deur. Ik hoor het oppergod Stevaert nog zeggen bij de goedkeuring van de snelbelgwet 'Het zijn die mensen die uw pensioen zullen betalen'. Nu 10 jaar later en 1 miljoen nieuwe burgers meer moeten we langer werken voor een pensioen waarvan de toekomstige betaling hoogst onzeker is. De aanpassing van de nieuwe wetten tegenwerken noemt men in juridische termen 'schuldig verzuim'.

 Wauwelen - 20-07-2012

Wauwelen nog zo een woord dat iedereen wel kent maar waarvan de betekenis in onmin is geraakt. Ik heb het eens opgezocht. Wauwelen betekent iets zeggen op een manier die irritatie opwekt door de inhoudloosheid of de onbeduidendheid ervan. Ik heb hiervan twee voorbeelden bij mekaar gesprokkeld.

Wat bracht de afgelopen week?  Groeiende onrust en angst bij de traditionele partijen. Dit kan ik afleiden uit de interviews die sinds het begin van de vakantieperiode steevast bestaan uit bangmakerij voor de N-VA. Eerst hadden we Eric Van Rompuy die kwam waarschuwen dat een splitsing ons meer geld zou kosten. Dit lijkt een volledig uit de lucht gegrepen vaststelling vermits nooit een kosten-baten analayse is gemaakt van beide scenario's. Voorts is een splitsing een eenmalige kost en het andere scenario een eeuwigdurende kost.

Verder hebben we dan nog onze provinciegenoot Patrick Dewael die de kiezers waarschuwt voor de sluipende invloed van overgelopen VB'ers bij de N-VA. Hij voert daarvoor ook weer zijn in een concentratiekamp overleden grootvader op. Voor dit laatste wordt hij terecht op zijn vingers getikt door de Joodse gemeenschap met name van Gantman die zegt : ‘Het is ongehoord, ja immoreel, om de martelaars van het naziregime te misbruiken voor partijpolitieke doeleinden. Door deze handelwijze banaliseert Dewael de gruwelen van het naziregime.’ Alles wordt uit de kast, in dit geval het graf, gehaald om de N-VA verdacht te maken.
Het toppunt evenwel is dat Karel De Gucht in 2001, als toenmalig O-VLD voorzitter, de deur openzette voor berouwvolle Vlaams Belangers.  Een beslissing die Dewael mee ondersteunde. Alleszins hebben die overgelopen Vlaams Belangers niet gezorgd voor verrechtsing bij Open-VLD. Integendeel Open VLD vaart nu een links conservatieve koers en lijkt meer en meer een SP.A-kloon. Mocht het evenwel de bedoeling van Dewael zijn om het Vlaams nationalisme in een slecht daglicht te stellen kan hij beter Waal worden.  Hij heeft zijn naam al mee.

De interviews van Van Rompuy en Dewael voldoen beiden duidelijk aan de betekenis van wauwelen. Inhoudloos, onbeduidend en irritant.  Hopelijk blijft de irritatie niet hangen nu de weersvooruitzichten beter worden.

Foute vrienden 16-07-2012.

 Afgelopen zaterdag (14 juli) las ik toch een opmerkelijk stuk in De Tijd. Op een ganse pagina werd de familie Anciaux geïnterviewd over de Vlaamse strijd en het recentelijk afgesloten akkoord over de splitsing van BHV. Bij een bepaalde passage van Bert Anciaux moest ik toch serieus mijn wenkbrauwen fronsen. De bewuste passage luidt als volgt:

 ‘Bert noemt zijn kinderen wel nog Vlaamsgezind. “Dat heeft alles te maken met hun opgroeien in Brussel. Mijn 19-jarige dochter Lien is leidster bij dezelfde Chiro als die waar ik en mijn broer ooit lid van waren. Ze merkt dat ze van het stadsbestuur nooit krijgt wat ze vraagt, terwijl Franstalige jeugdbewegingen wel alle faciliteiten krijgen. De strijd tussen Vlamingen en Franstaligen leeft al lang niet meer in onder de bevolking, maar in de hoofden van de Brusselse politici zijn we nog altijd ‘sale flamands’. Anno 2012’

Van zo een opmerking val je toch stijl achterover. Laat die Brusselse politici nu net de Franstalige kameraden van zijn nieuwe partij(SP.A)  zijn. Hoe kun je nu kiezen voor een partij van wie de Franstalige tegenhangers  u , uw familie en bij uitbreiding alle Vlaamstalige Brusselaars discrimineren.

Toen ik dat las had ik zin om te blèten.

 

 

12-07-2012 uit de Kamer. Is de N-VA een krokodil?

Bij het debat vanmorgen, 12 juli 2012,  in de Kamer vergeleek Michel Doomst (CD&V)  de N-VA met een krokodil: 'een geweldige bek, maar veel te korte pootjes'.

Een beetje opzoekingswerk en het blijkt een heel manke vergelijking.

Krokodillen bestaan al 55 miljoen jaar op deze planeet. Lang voor de mens en één van de zeldzame diersoorten die zich aan alle wijzigingen hebben aangepast.

Wat die korte pootjes betreft, dit is ook een misvatting die maakt dat die dieren worden onderschat. Over korte afstanden zijn krokodillen bijzonder snel. Snelheden tot 40 km per uur zijn geen uitzondering.

Wat is nu de les van deze belachelijke vergelijking? Krokodillen zijn overlevers die zich bijzonder goed weten aan te passen. Krokodillen lijken niet snel te kunnen bewegen maar kunnen wel snel lopen.

Conclusie. Ofwel is Doomst een intelligent persoon die de N-VA een compliment wou maken.  Maar dat denk ik niet. Net zoals bij deze krokodillenvergelijking zou CD&V beter zijn huiswerk maken bij de BHV-problematiek. Niet te verwonderen de terechte kritiek van Ben Weyts.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is