De N-VA-monsterscore hoeft geen plafond te zijn. De partij heeft de gouden combinatie van én een bijzonder trouw publiek, én een stevig potentieel. Bijna de helft van de Vlamingen (47,8 %) zegt op N-VA te kunnen stemmen.
Bij de Vlaams Belang-kiezers worden zeven op de tien aangetrokken door N-VA. Ook bij de CD&V en Open VLD kan N-VA nog prima zaken doen in de toekomst. Bij het handvol LDD-stemmers is het niet langer de vraag of ze de overstap naar N-VA zullen zetten, maar wanneer.
De peiling vond plaats vanaf 15 september, de dag van het BHV-akkoord. Ze toont dat N-VA beloond wordt voor haar onverzettelijkheid, maar evenzeer dat CD&V de vruchten plukt van wel aan de onderhandelingstafel zitten.
De partij klimt tot 19,3 procent, dat is 1,7 beter dan bij de verkiezingen van juni 2010. Het was nochtans met knikkende knieën dat CD&V-voorzitter Wouter Beke zich na de nota-Di Rupo loskoppelde van N-VA en besloot mee aan te schuiven. Hij deed dat met een norse blik en onder strakke communautaire voorwaarden, dat wel, maar de partij zat niettemin mee aan tafel.
CD&V lijkt opnieuw te geloven in het eigen verhaal en in de eigen onafhankelijke koers. In de positionering van de partijen is een duidelijke verwijdering aan de gang tussen CD&V (en Open VLD) enerzijds en N-VA anderzijds. Ook in de top-10 van de populairste politici bij de CD&V-kiezers, moet N-VA-voorzitter Bart De Wever terrein prijsgeven. Terwijl hij enkele maanden geleden nog op sympathie kon rekenen bij de helft van de CD&V-kiezers, is dat nu nog een kwart.
Alexander De Croo (Open VLD) heeft nog werk voor de boeg. Tegenover de vorige peiling is er alleen een nauwelijks meetbaar verschil (+0,1), maar het laatste anderhalf jaar zag zijn partij wel 2,1 procent van haar aanhang verdampen. De thema’s die tot nu toe aan bod kwamen in de onderhandelingen zijn dan ook niet de core business van de liberalen. Ook SP.A haalt voorlopig geen voordeel uit de onderhandelingen. De partij trappelt ter plaatse, en zit met 14,4 procent maar een half procent van haar verkiezingsresultaat.
Als er één haring is die wel nog braadt, dan is het wel die van Groen!-voorzitter Wouter Van Besien. Zijn partij is als enige immuun voor de N-VA. De socialisten zijn de voornaamste stemmendonor voor de groenen.
De Untergang van Vlaams Belang, kopte deze krant daags na de verkiezingen van juni 2010. Maar in vergelijking met de score van vandaag, valt de 12,6 procent die de partij toen uit de brand sleepte nog redelijk mee. De partij die ooit 24 procent van de stemmen haalde zit nu op 8,2 procent en moet zelfs Groen! laten voorgaan.
Libertair Direct en Democratisch (LDD) strandt op 1,7 procent.