N-VA schiet naar 39,8 procent!!

Op 4 december 2011

De peiling - met een foutenmarge van 3,3 pct - werd afgenomen bij 3.008 stemgerechtigde Belgen op 26 november, onmiddellijk nadat de zes onderhandelende partijen met formateur Elio Di Rupo een akkoord hadden bereikt over de begroting. De vraag die gesteld werd, was: "Als er komende zondag verkiezingen zouden worden georganiseerd, voor welke van de volgende partijen zou u dan stemmen?"

6 partijen verliezen
Alle partijen die aan de regeringsonderhandelingen deelnamen, geven terrein prijs. De N-VA telt haar winst. In vergelijking met de uitslag van de federale verkiezingen van 13 juni 2010, boeken de Vlaams-nationalisten een winst van 12 pct en komen uit op 39,8 pct.

Beke treurt
CD&V was vorig jaar nog de tweede grootste partij met 17,3 pct. Voorzitter Wouter Beke zorgde afgelopen zomer voor een doorbraak in de regeringsonderhandelingen door zonder N-VA verder te willen gaan, maar die strategie lijkt hem geen winst op te leveren, wel integendeel: de partij verliest 4,7 pct en strandt op 12,6 procent. Open Vld geeft 1 pct prijs en komt uit op 12,6 pct, even veel als CD&V dus. Sp.a wordt volgens de peiling met 13,9 procent dan wel de op een na grootste partij, maar boekt nog altijd een verlies van 0,7 pct.

VB krimpt verder
Vlaams Belang zakt onder de psychologische drempel van 10 pct. De partij haalt nog 8,4 pct, tegenover 12,3 pct vorig jaar. Groen! boekt 0,6 pct winst en komt op 7,5 pct uit. Lijst Dedecker kan volgens La Libre en RTBF nog 1,7 pct van het Vlaamse kiespubliek bekoren.

MR zakt
Ook in Wallonië verliezen alle partijen die aan de regeringsonderhandelingen deelnamen. De PS van toekomstig premier Elio Di Rupo blijft met 35,4 pct wel de grootste, maar haalde vorig jaar nog 37,6 pct (-2,2 pct). De MR blijft met 20,8 pct de tweede partij. Ze geeft 1,4 pct prijs tegenover vorig jaar, toen ze nog 22,2 pct haalde. Het cdH tenslotte geeft 1,9 pct prijs en zakt van 14,6 pct naar 12,7 pct.

Ecolo
De humanisten van Benoît Lutgen zakken daarmee naar de vierde plaats, want worden voorbijgestoken door Ecolo. De groenen komen uit op 14 pct, 1,7 pct meer dan vorig jaar (12,3 pct). Het FDF van Olivier Maingain maakte vorig jaar nog deel uit van de MR en zou op eigen benen 2,3 pct halen.

Brussel
De breuk tussen MR en FDF herschudt de kaarten in Brussel helemaal. De PS wordt er met 26,3 pct de grootste partij. MR wordt tweede met 17,2 pct (-9,9 pct), het FDF vijfde met 6,5 procent. Ecolo met 16 pct (+4pct) en het cdH met 11,9 pct zijn respectievelijk derde en vierde. Met 3,3 pct van de stemmen is N-VA de grootste Vlaamse partij in de hoofdstad, voor Groen!, dat 2,6 pct haalt.

De Wever - Di Rupo
Gemeten naar persoonlijke populariteit, staat N-VA-voorzitter Bart De Wever in Vlaanderen op de eerste plaats. Na hem komen Vlaams minister-president Kris Peeters en afscheidnemend eerste minister Yves Leterme, beiden CD&V'ers. Zowel in Wallonië als in Brussel is PS-voorzitter, oud-formateur en toekomstig premier Di Rupo de populairste. In Vlaanderen is hij de op drie na populairste.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is