Politici zijn zakkenvullers

Op 16 februari 2014

Politiek heeft nood aan een opwaardering .

De beste stuurlui....

Na één jaar gemeenteraad heb ik ontzettend veel geleerd., politiek is niet gemakkelijk. Langs de zijlijn staan en opmerken wat er allemaal slecht is kan iedereen. Het is vergelijkbaar met kritiek geven op de scheidsrechter tijdens een sportwedstrijd: sommige zaken lijken voor de hand liggend tot je het zelf eens moet doen. Dat heb ik zeker meegenomen als les in bescheidenheid.

Politici zijn zakkenvullers

Op sociale media en reacties op krantenartikels lees ik de volgende standaard uitspraken: het zijn allemaal postjespakkers die politici, zakkenvullers zijn het, veel beloven maar niets doen,... en ga zo maar voort. Neem het van mij aan dat je, zeker op lokaal niveau, niet rijk wordt van politiek. Als raadslid ben ik minstens 25 uur per maand bezig met politiek voor een zitpenning van 150 euro per maand. Daarbij komen nog de verschillende adviesraden waarin je als raadslid zetelt en waar je geen zitpenning of kilometervergoeding voor krijgt. Indien je een bijverdienste zoekt, ga dan vooral niet de (lokale) politiek in. Heb je idealen en wil je onze gemeente beter leren kennen? Dan is er geen betere keuze  dan de politiek!

Politici zijn idealisten

De hele heisa rond het vertrek van Lode Vereeck bij DAAD zet veel mensen weer aan om alle politici over dezelfde kam te scheren.  De professor heeft het afgelopen jaar, ondanks zijn zitje in het Vlaams Parlement, het niet nagelaten om constructieve oppositie te voeren. De twee ex-schepenen uit de oppositie die “gedegradeerd” werden tot raadslid laten het ook niet na hun plicht te vervullen. Hetzelfde kan gezegd worden van de N-VA raadsleden: Sarah, Frans en Marijke volgen plichtsgetrouw de dossiers op. Tijdens een gemeenteraad komt dit misschien minder tot uiting. Als raadslid uit de meerderheid zijn het voornamelijk de schepenen die het woord voeren voor de meerderheid.

De gemeenteraad in Diepenbeek is erop vooruitgegaan. Een College dat aan elkaar hangt, gesteund wordt door haar raadsleden en een oppositie die wakker is. Af en toe steekt een oude vete opnieuw de kop op maar dit gebeurt alsmaar minder.

Diepenbeek: het Versailles van Hasselt

Tenslotte wil ik iedereen aanraden om in politiek te gaan al is het maar omwille van de sociale ervaring. Mijn persoonlijke levensles na één jaar gemeenteraad heb ik reeds toegelicht. Belangrijker is echter nog dat je je dorp pas echt leert kennen. Het sociale netwerk, de geschiedenis, de verenigingen, de mensen….. Diepenbeek is zo rijk en gediffersifieerd! Ik hou meer dan ooit van deze prachtige gemeente!  Vergeet als politicus echter nooit dat je daar dankzij de kiezer zit en het  je absolute plicht is om daar het beste van te maken!

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is