Programma: De Diepenbeekse financiën

Op 5 oktober 2018, over deze onderwerpen: Verkiezingen 2018

1. College van Schepenen en Burgemeester

Het reduceren van het aantal schepenen van 6 naar 4 zorgt voor financiële ademruimte ter waarde van 500.000 €. We laten de vruchten van deze besparing hoofdzakelijk terugvloeien naar de Diepenbeekse verenigingen en lokale initiatieven. We zijn hiermee de enige partij die daadwerkelijk over de centen beschikt die iedereen aan de verenigingen belooft.

2. Oude vs. nieuwe financiële beleidsvisie

De doelstellingen van de huidige legislatuur zijn: besparen waar mogelijk, investeren waar nodig en afbouwen van de schuld. De onvoorspelbare gevolgen voor de openbare besturen van de bankencrisis noopten ons tot voorzichtig financieel beheer. We leggen een uitstekend rapport voor. De verwachte stijging van de exploitatiekosten dwingt het nieuwe bestuur tot bijkomende ingrepen. De belastingen worden niet verhoogd, maar verdere besparingen en het efficiënter maken van het bestuur via intergemeentelijke samenwerking zijn noodzakelijk.

3. Inkomsten

Omwille van een stabiel bevolkingsaantal verwachten we ongeveer dezelfde inkomsten uit belastingen. Onder leiding van N-VA gaat Diepenbeek voluit op zoek naar subsidies. Deze kunnen bestaan uit centen maar ook knowhow en invloed van onze moederpartij wenden we maximaal aan.

4. Uitgaven

Zoals eerder vermeld, stijgen de verwachte exploitatiekosten sneller dan de inkomsten. De ruimte die vrijkomt door efficiëntie van bestuur en besparingen wenden we aan voor investeringen in het Diepenbeeks patrimonium en de verlaging van de schuld.

5. Kerntakendebat

Bovenop mogelijke besparingen voeren we een kerntakendebat. Welke taken nemen we nog op ons? Welke stoten we af? Welke nemen we er eventueel bij? We nodigen alle partijen, meerderheid en oppositie, uit om in de loop van 2019 deel te nemen aan deze belangrijke oefening.

6. Investeringen

De grote investeringen die de huidige bestuursploeg gepland heeft zijn o.a. Spartacus, de renovatie van de Sint-Servaaskerk en talrijke wegenis-en rioleringswerken. De prioriteit voor nieuwe investeringen gaat naar de afwerking van het Demerstrand (zie “Sport”).

7. Gemeentebelastingen

De gemeentebelastingen gaan in geen geval omhoog. De besparingen door efficiënter en zuiniger bestuur gaan in eerste instantie naar het afbouwen van de schuld en investeringen in het Diepenbeeks patrimonium.

Uitzondering hierop zijn de gerealiseerde besparingen door het verminderen van het aantal schepenen. Deze besparingen vloeien vooral terug naar bijkomende subsidies voor sport, cultuur, jeugd en senioren.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is