Programma: Diepenbeeks bestuur

Op 3 oktober 2018, over deze onderwerpen: Burgerzaken, Verkiezingen 2018

1 Gemeenteraad en CBS


Al te vaak vervallen de discussies in de gemeenteraad in welletjes-nietjes-spelletjes tussen meerderheid en oppositie en wordt uiteindelijk voorbij gegaan aan het uiteindelijke doel: Doen wat juist is voor Diepenbeek.

Met N-VA aan het roer van de volgende beleidsploeg garanderen we u dezelfde werkwijze binnen de gemeenteraad als die van de afgelopen 6 jaar in de OCMW-raad.

De meerderheidspartijen zullen de belangrijke dossiers aangaande Ruimtelijke Ordening, Mobiliteit en Milieu samen met de oppositie in commissies voorbereiden om tot een consensus te komen. Een belangrijke rol is daarbij weggelegd voor de gemeentelijke commissie ruimtelijke ordening (GECORO) en de milieuraad.

Het college van Burgemeester en schepenen (CBS), slanken we af met 2 schepenen. De bevoegdheden verdelen we daardoor over minder schepenen. Het CBS zal dus efficiënter moeten werken. Het huidige dienstbetoonmodel vervangen we door een model waarbij de schepenen de departementen waarvoor ze bevoegd zijn optimaal aansturen in plaats van de
individuele en veelal gelijkaardige dossiers persoonlijk op te volgen. We houden de gemeenteraad af en toe op verschillende locaties in ons dorp.

We bevragen de burger in het geval van belangrijke, dure en onherroepelijke ingrepen op het gebied van Mobiliteit, Milieu en Ruimtelijke Ordening.

2. Politie en brandweer

Politie en brandweer vallen van rechtswege onder de burgemeester. De schaalvergroting dankzij intergemeentelijke samenwerking is nodig om de kosten beheersbaar te houden. De samenwerkingsakkoorden zorgen er wel voor dat we geen volledige autoriteit hebben over onze centen. Onze burgemeester heeft als taak om onze gemeente zo goed als mogelijk te vertegenwoordigen.

We hebben in andere beleidsdomeinen reeds op de nadelige gevolgen gewezen wanneer een lokale partij het voor het zeggen heeft in een gemeente. Lokale burgemeesters zijn vaak niet opgewassen tegen de nationaal georganiseerde partijen in deze politieraden.

3. Personeel

We voeren een degelijk HR-management in: we belonen goede prestaties, Burgemeester en algemeen directeur (vroegere secretaris) voeren de interne communicatie op en verbeteren die. De diensthoofden krijgen de nodige ruimte om te investeren in people-management en voeren van de verschillende dossiers minder zelf uit. We werken de tegenstellingen tussen personeel van gemeente en OCMW weg.

We onderzoeken de kostprijs van interne en externe communicatie, lay-out van drukwerken, loonadministratie en aanwervingen.

Het organogram stellen we op in functie van de organisatie en niet meer in functie van de personeelsleden. We evalueren de functies decretale graden en A-niveaus en sturen bij waar nodig. We creëren een werkbaar en performant management-team.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is