Programma: Diepenbekenaren

Op 6 oktober 2018, over deze onderwerpen: Senioren, Verkiezingen 2018

1. Jeugd

Het bestuur maakt in elke tak van haar beleid een jongerenreflex, waarbij we rekening houden met de mening van de jongeren. We stellen overleg tussen politici en jongeren(bewegingen) voorop. 

We voorzien voldoende ruimte waar de jeugd zich thuis voelt. We stellen een speelruimteplan op en brengen de bestaande en toekomstige speel- en chillplekken in kaart. Deze ruimten zijn multifunctioneel en richten we in op plaatsen met sociale controle om de veiligheid te garanderen.

De gemeente is een ondersteunende partner voor jeugdinitiatieven (fuifbox, subsidie EHBO-lessen verenigingen, subsidie vorming kaderleden, overzichtelijke app …). Een deel van de besparingen die we realiseren door het verminderen van het aantal schepenen vloeien terug naar deze initiatieven en verenigingen.

Heizoe, het café voor en door de jongeren behouden we maar is op termijn niet houdbaar op de huidige locatie. We gaan actief op zoek naar een locatie waar de activiteiten in harmonie met de omgeving kunnen plaatsvinden.

2. Senioren

Naar senioren luisteren is zinvol. Ze hebben vaak een heel heldere kijk op wat goed, maar ook minder goed gaat. Alle cursussen van het Fonteintje, blijven we ondersteunen. ‘Nazomeren’, ‘Samen tafelen’, dans-, filmen zangnamiddagen en vele andere brengen immers mensen samen en halen velen uit hun sociaal isolement.

Het Fonteintje brengt mensen samen, maar dit mag niet enkel de nog mobiele senior zijn. Ook de mindermobielen moeten hier terecht kunnen. Wij installeren een liftsysteem zodat iedereen gebruik kan maken van het gehele gebouw. Blijven inzetten met meer middelen is dus cruciaal.

De verenigingen zijn in dit beleidsdomein doorslaggevend. Daarom moeten we hen waarderen en blijven in dialoog gaan. Zo houden we vrijwilligers actief en gemotiveerd. De seniorenraad heeft goede ideeën maar de budgetten zijn vaak ontoereikend. Een deel van onze besparingen zullen alvast naar dit beleidsonderdeel terugvloeien.

3. Onderwijs en BKO

Diepenbeek scoort bijzonder hoog, meer dan 90%, qua tevredenheid als het gaat om onderwijsaanbod en kwaliteit van kleuteronderwijs tot universiteit. We behouden de goede samenwerking met alle onderwijsinstellingen om zo deze tevredenheidsscore op peil te houden.

Als tweede grootste Buitenschoolse Kinder Opvang van Limburg blijven we voorzien in voldoende opvang voor en na de schooltijd.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is