Terugblik op de gemeenteraad - Juni 2019: studentenhuisvesting

Op 19 juni 2019

Omdat er in Diepenbeek altijd wat te beleven valt, begrijpen we dat een zitting van de gemeenteraad niet altijd met stip in de agenda genoteerd wordt. Maar niet getreurd want ook voor diegenen die omwille van andere (werk)verplichtingen niet aanwezig konden zijn, biedt N-VA Diepenbeek soelaas. Onze reporter ter plaatse blikt voortaan immers terug op een spraakmakend agendapunt van de voorbije gemeenteraad.

Tijdens de zitting van 17 juni 2019 bracht de PUUR-fractie bij monde van gemeenteraadslid Patrick Hermans een extra agendapunt over de huisvesting van studenten in Rooierheide. Zijn betoog bestond erin om de perimeter waar studentenkoten mogen gebouwd worden, verkleind wordt. Hierdoor mogen alleen koten gebouwd worden in de Ginderoverstraat en het gebied tussen de Demer en de Royermolen. De bestaande koten moeten niet weg, maar er mag niets meer bijkomen. Hij verweet de coalitiepartijen bovendien van een gebrek aan visie. Er is veel overlast en hier wordt tegenop getreden met onder meer feeststewards, investeringen en een nauwgezette samenwerking met de politie via de studenteninspecteur. Toch wordt hiermee het probleem niet aangepakt en wordt het onevenwicht groter.

De timing is op zijn minst opmerkelijk. Huidig schepen van Ruimtelijke Ordening, Hugo Leroux (Groen) geeft aan dat voor het opstellen van het Ruimtelijk Structuurplan werd samengezeten met het studiebureau en de dienst. Via dit plan wordt een visie ontwikkeld over hoe Diepenbeek er in de toekomst moet uitzien en wat waar komt. Hij gooide zelfs een primeur op tafel: “Hier werd gesproken over een bosgebied in Genk Zuid-West en over Elshouterweg.” Over de studentenbuurt werd niet gesproken? Waarom? Deze procedure met inspraak van zowel de buurt, als de Gemeenteraad, als de Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening (kortweg GECORO loopt nog. Er komt nog een openbaar onderzoek Kortom, het Ruimtelijk Structuurplan is nog in aanmaak en de studentenhuisvesting is slechts één facet ervan. Hoe verloopt het nu verder? In september/oktober volgen de eerste vaststellingen met de Diepenbekenaar, de GECORO en de diensten. In de daaropvolgende maanden zullen deze punten grondig bestudeerd worden door de experten. Vervolgens volgt er een uitgebreid debat op de gemeenteraad.

Hierbij is alles bespreekbaar, dus ook de studentenhuisvesting, en zullen we constructief met zowel meerderheid als oppositie tot een mooi plan proberen te komen waar de Diepenbekenaar beter van wordt. Als we vandaag dit agendapunt zouden goedkeuren, zou dit betekenen dat er al één hoofdstuk uit het Ruimtelijk Structuurplan klaar is nog voor we het advies hebben ingewonnen van de experten van de GECORO, de studiediensten én de burgers. Ook is er dan nog geen uitgebreid debat hierover geweest in de Gemeenteraad. Dit zou natuurlijk de wereld op zijn kop zijn. Zoals we al zeiden: opmerkelijke timing.

Doordat er nog volop gewerkt wordt aan het nieuwe Ruimtelijke Structuurplan, vermoeden we dat er verwezen wordt naar een gebrek aan visie in het vorige plan uit de vorige legislatuur met een andere politieke samenstelling. Een plan met een kleine voorgeschiedenis. Het decreet van 1997 zei dat studentenkamers minimum 9 m² moest zijn. Te klein vond de gemeente Diepenbeek. Dit moet minstens 12 m² zijn. We verloren kamers en ruimte, terwijl de campus groeide. Dus werd later unaniem beslist om kamers bij te zetten. Afstemmen op de noden en duidelijke afspraken met de campus zijn dus zeker niet onbelangrijk. We willen geen leegstand maar ook geen tekorten. De universiteit en hogescholen hebben immers ook voordelen en troeven die we moeten koesteren. Ook werd in 2013 een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan goedgekeurd. Hierin pleitte men voor een integratie van studenten in bestaande wijken (=visie gemeente) om aparte studentenbuurten te vermijden. Toch wel opmerkelijk dat de partij van de voormalige burgemeester er sinds de commissie van 18 november 2018 een andere houding op na houdt…

De gemeenteraad besliste om zich niet voorbarig te laten pushen en stemde het voorstel met 9 stemmen tegen 15 weg.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is