Verslag N-VA Congres

Op 3 februari 2014

Notities van onze reporter ter plaatse.


Vandaag, zondag 2 februari was de slotdag van het driedaagse congres dat op zich de apotheose was van een jaar lang geïntegreerd werk van de congrescommissie, de lokale afdelingen en de leden.
Onder leiding van congresvoorzitter Ben Weyts boog de commissie, samengesteld uit vooraanstaande N-VA'ers en technici, zich over 19 verschillende domeinen van onze politieke realiteit, verdeeld in 3 clusters:
Verantwoordelijkheid belonen, gemeenschap vormen en onze toekomst kiezen.
In november van vorig jaar nodigden de lokale afdelingen hun leden uit om de 438 resoluties aan een debat te onderwerpen en boden hen de mogelijkheid om amendementen in te dienen. Liefst 2500 amendementen haalden de lokale kiesdrempel en dienden als materiaal voor de commissie om met geamendeerde congresteksten de ultieme driedaagse aan te vatten.

We schrijven vrijdag 31 januari 2014 16u00, opening van het congres.
Na de openingsrede van de congresvoorzitter en een glasheldere uiteenzetting over de Europese uitdagingen van morgen door oud euro-commissaris Frits Bolkestein bracht komiek Dirk Denoyelle een uiterst geslaagde imitatie van een Belgisch oud-premier met Europese topambities. De keiharde analyse van onze noorderbuur eerder en de komische benadering daarna leiden tot dezelfde conclusie en maakten brandhout van de geloofwaardigheid van dergelijke kandidatuur. Ondergetekende liet de diverse avondactiviteiten aan zich voorbijgaan wat 24 u later geen onnodige luxe bleek te zijn...

"Onze toekomst kiezen"
 Aanvang 09u00, voorzien uur eind debatten 17u00, werkelijk uur van afsluiten.....20u30!
Zonder afbreuk te willen doen aan het belang van, zeg maar: mobiliteit, onderwijs, justitie,...was deze cluster zonder meer de meest essentiële van het congres: werking van het confederalisme, financiering van de staatsschuld, solidariteit tussen de deelstaten, visie op het Europa van morgen en quid met Brussel waren stuk voor stuk dossiers waarvan onze politieke tegenstanders  overtuigd waren dat N-VA er nooit zou in slagen hier sluitende oplossingen voor te vinden.  De vaak hevige debatten die volgden op de verschillende amendementen maakten de resoluties nog sterker en vooral Brussel deed de gemoederen hoog oplopen.
Sta me toe zeer kort door de bocht te gaan maar mijn observatie is de volgende: de goedgekeurde resoluties maken een onafhankelijk Vlaanderen met Brussel onder uitsluitende Vlaamse controle (voor goed) onmogelijk. Tegelijkertijd zorgen deze resoluties ervoor dat in ruil voor een gedeelde autoriteit over Brussel een geloofwaardige en haalbare oplossing op tafel ligt om dezelfde doelen, ook beoogd door het middel "onafhankelijkheid", te bereiken.
Bereid U voor op een een aanval enerzijds van de traditionele partijen die erop zullen hameren dat N-VA zijn statuten niet heeft aangepast, en dus Vlaamse onafhankelijkheid blijft nastreven, èn een aanval van extreem rechts dat N-VA zijn streven naar onafhankelijkheid heeft opgegeven. Deze tegenstrijdige kritieken zullen U helpen, mits het grondig doornemen van de genomen besluiten, om vast te stellen dat wat op tafel ligt een unieke kans biedt om de Vlamingen te geven waar zij al jaren voor stemmen: volledige autonomie.

De slotdag bood een terugblik op een uniek congres door de algemene goedkeuring van de geamendeerde resoluties met een verdiende staande ovatie voor de congres-voorzitter, tijd voor nostalgische humor dankzij een herboren Urbanus en een slotrede van Bart De Wever in zijn gebruikelijke, onnavolgbare stijl. Onder goedkeurend applaus van de meer dan 4000 aanwezigen, andermaal rechtop natuurlijk, verklaarde onze nationaal voorzitter de kiescampagne voor geopend.
It's now or never.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is