Programma 2024

Beste Diepenbekenaar,

Op 13 oktober is het zover! Dan is het aan u. Dan beslist u wie er aan het roer komt van onze prachtige gemeente. Dan beslist u hoe de toekomst van onze gemeente er de komende jaren zal uitzien. Verkiezingen zijn niet voor niets de grootste vorm van burgerparticipatie.

Een belangrijke keuze, wat mij naadloos brengt bij het belang om uw stem uit te brengen op 13 oktober 2024. Alles wat er gebeurt in uw gemeente, is onlosmakelijk verbonden met politiek. Je zou ervan verwonderd zijn hoeveel invloed de politiek heeft op uw dagelijks leven. Of het nu bijvoorbeeld gaat over het huren van een gemeentelijke zaal of het aanplanten van bomen, de politiek is nooit ver weg.

Via ons programma willen we u graag informeren over onze plannen voor de komende zes jaar. De keuze is aan u! Want vergis u niet, uw stem heeft wel degelijk een impact.

Drie speerpunten – Waarom N-VA Diepenbeek?

In ons programma komen alle beleidsdomeinen aan bod, die de gemeentelijke politiek rijk is. We vertellen u wat er de voorbije jaren gerealiseerd werd en welk werk er nog op de plank ligt. Hiervoor steunen we op drie pijlers waarmee we u willen overtuigen dat een stem voor N-VA Diepenbeek de juiste keuze is: “positief en gedreven”, “thuis in Diepenbeek” en “realistisch naar de toekomst”.

Positief en gedreven

Met burgemeester Rik Kriekels aan het hoofd van de huidige bestuursploeg waait er een nieuwe wind door de Diepenbeekse politiek. Een politiek waarbij er geluisterd wordt naar elkaar op alle niveaus, een politiek die tussen de mensen staat en samen op zoek gaat naar een oplossing, een politiek die verschillende partijen samenbrengt en niet tegen elkaar opzet.

Thuis in Diepenbeek

Het is goed wonen en werken in Diepenbeek. De voorbije jaren is er dan ook veel geïnvesteerd in vrije tijd en het welzijn van de Diepenbekenaar. De komende jaren willen we nog meer inzetten om van Diepenbeek een plek te maken waar iedereen zich thuis voelt. Concreet vinden we de verdere afwerking van de Demerstrandsite, investeringen in de jeugdlokalen en een herwaardering van het Marktplein met meer groen, toegankelijk en veilig voor iedereen.

Realistisch naar de toekomst

Als we spreken over een toekomstvisie voor Diepenbeek, zijn mobiliteit, milieu en ruimtelijke ordening onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het is vanuit deze visie dat toekomstige werken en investeringen uitgevoerd dienen te worden.

Dit kan uitsluitend wanneer je met de verschillende partners en experts rond de tafel zit. Enkel zo ontwikkel je een breed gedragen toekomstvisie.

1. Positief en gedreven - a) Het Diepenbeekse bestuur

Gemeenteraad en College

De Diepenbekenaar is niet gebaat bij welles-nietesspelletjes van meerderheid en oppositie, waarbij voorbij wordt gegaan hetgeen ze horen te doen: doen wat goed is voor Diepenbeek.

Net zoals u de voorbije zes jaar van ons gewoon bent, zal N-VA Diepenbeek daarom ook in de volgende legislatuur een politiek hanteren die luistert en partijen samenbrengt om op zoek te gaan naar het beste voor Diepenbeek.

De verschillende gemeentelijke adviesraden verdienen een tweede adem. De participatieraad bouwt een brug tussen de Diepenbekenaren en de verenigingen enerzijds en het bestuur anderzijds. Hierbij hanteren we een bottom up visie waarbij deze raad de vrijheid krijgen om volledig en financieel haalbare voorstellen uit te werken.

Het spreekt voor zich dat de Diepenbekenaar betrokken wordt in grote dossiers inzake Mobiliteit, Ruimtelijke Ordening en Milieu die een grote impact hebben. De invoering van de mobiliteitsvisie met zijn vele vergaderingen met verschillende partners en specialisten, online en fysieke bevraging, de proefperiode en de aanpassingen nadien op basis van de bemerkingen van de Diepenbekenaar, is hier een schoolvoorbeeld van.

Politie en brandweer

Politie en brandweer vallen onder de verantwoordelijkheid van de burgemeester. Om de kosten beheersbaar te houden maar zeker ook de veiligheid naar de toekomst toe te kunnen blijven garanderen, is een goede samenwerking binnen de politiezone Limburg Regio Hoofdstad en de hulpverleningszone Zuid-West-Limburg essentieel.

Het komt er dus op aan dat onze burgemeester onze gemeente zo goed mogelijk vertegenwoordigd. Het mag niet verwonderen dat een nationaal georganiseerde partij hierbij een streepje voor heeft ten opzichte van lokale partijen.

Personeel

“Wie zich goed voelt op zijn werk, komt graag werken en als je graag komt werken is dat goed voor jezelf en je werkgever”, het is een leuze die burgemeester Rik Kriekels vaak tijdens speeches aanhaalde. Voor gemeentepersoneel is er nog een extra win: het is goed voor de Diepenbekenaar zelf.

We zetten daarom verder in op welzijn op het werk. Ook hier hanteren we een visie van onderuit waarbij de diensthoofden en het personeel de nodige ruimte krijgen om zelf ideeën uit te werken voor een beter Diepenbeek. Onze gemeente is er niet bij gebaat dat van bovenaf taken opgelegd worden en het personeel louter moet uitvoeren. Zo gaat er immers veel creativiteit en kennis verloren.

We bekijken waar het organogram nog verder geoptimaliseerd kan worden en evalueren de verschillende functies van de personeelsleden op diverse niveaus.

1. Positief en gedreven - b) De Diepenbeekse financiën

Een rekening op orde

Ere wie ere toekomt, het rapport van de cd&v schepen Jos Leroi voor financiën en de financiële dienst van de gemeente van de voorbije zes jaar mag gezien worden. Enerzijds werd er geïnvesteerd in de verdere groei van onze gemeente zonder overbodige en onnodige kosten te maken. Anderzijds werd waar mogelijk bespaard of op zoek gegaan naar efficiëntere oplossingen, wat onder meer een forse verlaging van de schuldengraad betekende.

Het is op deze ingeslagen weg dat de N-VA wil verdergaan: besparen waar mogelijk, investeren waar nodig en een verdere afbouw van de schulden.

Inkomsten

De gemeentebelastingen worden niet verhoogd. We moeten wel op zoek gaan naar manieren om onze werking nog efficiënter en doeltreffender te maken om op die manier middelen vrij te maken die elders ingezet kunnen worden.

Daarnaast zijn we voorstander om verder in te zetten op intergemeentelijke samenwerking. Het is niet meer van deze tijd (en vooral financieel niet meer haalbaar) dat een gemeente van alle markten thuis is en alle materiaal en kennis dient te voorzien en te bekostigen. We gaan daarom op zoek naar manieren om de krachten te bundelen om de kosten te drukken zonder hiervoor aan kennis en dienstverlening te moeten inboeten.

Tot slot maken we ten volle gebruik van onze troeven als nationale partij voor het binnenhalen van subsidies. Dit omvat zowel het financiële aspect als de kennis en de invloed die we via onze moederpartij maximaal zullen gebruiken.

Uitgaven

Ook onze kinderen en (achter)kleinkinderen verdienen een plek waar het aangenaam wonen is. Dit kan enkel en alleen door te blijven investeren in het beste voor Diepenbeek. Natuurlijk, moet je wel de centen hebben om dergelijke investeringen te doen. Nodeloos met geld smijten levert niets op. Enkel met doordachte en realistische keuzes kan je Diepenbeek verder laten groeien zonder de schuldenberg te laten groeien.

Onder de rubriek “Thuis in Diepenbeek” vindt u onze concrete investeringsvoorstellen voor de volgende bestuursperiode: de verdere afwerking van de Demerstrandsite, investeringen in de jeugdlokalen en een herwaardering van het Marktplein met meer groen en toegankelijk en veilig voor iedereen.

Kerntakendebat

Zonder in te boeten aan de dienstverlening naar de Diepenbekenaar toe, zijn we voorstander van een kerntakendebat over de partijgrenzen heen. Welke taken nemen we nog op ons? Welke nemen we erbij? Welke taken kunnen we afstoten? Een belangrijke oefening, als je het ons vraagt.

1. Positief en gedreven - c) Diepenbeekse economie, patrimonium en openbare werken

Lokale economie

De lokale economie vormt de basis van onze welvaart, zorgt voor tewerkstelling én brengt samen met de verenigingen schwung in onze gemeente. Het is evenwel niet aan een gemeente zich te bemoeien met het ondernemerschap op zich. Wanneer iemand beslist om zijn centen te steken in een nieuwe zaak in Diepenbeek, is dit per slot van rekening zijn eigen doordachte keuze.

Een gemeente kan wel een aantrekkelijk klimaat creëren om ondernemers aan te trekken. Diepenbeek moet een volwaardige partner zijn van de lokale handelaar. Dit doet ze in de eerste plaats door te luisteren naar hun noden om op die manier de lokale economie te ondersteunen. De uitbreiding van de terrassen op het Marktplein na een moeilijke coronaperiode, past volledig in dit kraampje.

Stimuleren via gemeentelijke subsidies zijn volgens ons geen oplossing op lange termijn. We gaan weliswaar op zoek naar stimulansen om het ondernemersklimaat positief te beïnvloeden. De Diepenbeekbon en de goede verstandhouding met de ondernemersclub past perfect in dit plaatje.

Patrimonium

Diepenbeek heeft veel mooie troeven gaande van prachtige gebouwen die de Diepenbeekse skyline bepalen tot sublieme groene oases van rust waar het aangenaam vertoeven is.

Zichtbaarheid

De voorbije bestuursperiode werden de glasramen van de Sint-Servaaskerk van binnenuit verlicht, wat menig voorbijganger deed verwonderen. Daarnaast werden de verschillende wandelroutes doorheen Diepenbeek onder meer door een duidelijkere bewegwijzering toegankelijker. Het is via dergelijke kleine ingrepen dat men Diepenbeek makkelijker kan ontdekken en koesteren.

Wij willen ook in de volgende bestuursperiode Diepenbeek verder op de kaart zetten. Een doorgedreven samenwerking met verschillende instanties is hierbij cruciaal. Ook zal N-VA Diepenbeek als nationale partij, net zoals de voorbije zes jaar, ijveren om zoveel mogelijk subsidies naar Diepenbeek te halen (nvdr. de voorbije zes jaar kende alleen al N-VA minister Diependaele 3.097.297,57 euro aan erfgoedpremies toe in Diepenbeek).

Groen

De goede samenwerking met diverse natuurorganisaties moeten we in stand houden. Hierdoor is de voorbije legislatuur bijvoorbeeld de prachtige ponton aan de Heidestraat gerealiseerd.

Daarnaast moeten we de nodige kennis van onze eigen diensten optimaal benutten voor een fantastisch resultaat. De door onze gemeentelijke diensten ontworpen brug op één van de wandelroutes aan het Demerstrand, is hier een schoolvoorbeeld van.

Tot slot zijn we heel trots op het project van de Groene Stapstenen van de voorbije legislatuur. Hierbij zijn we op zoek gegaan naar nieuwe en bestaande locaties waar groene oases van rust voorzien konden worden. Op die manier ontstond een soort van groene verbinding tussen het Demerstrand en het centrum. We willen hier ook graag de volgende zes jaar op inzetten. We blijven actief op zoek gaan naar locaties die we verder kunnen vergroenen en aangenamer maken.

Erfgoed

We moeten op zoek gaan naar manieren hoe we onze kerken multifunctioneel kunnen inzetten. Zo maakt momenteel Sint-Vincentius gebruik van een gedeelte van de Heilig Hartkerk in Rooierheide voor de voedselbedeling en inzameling van kleding.

We koesteren ons erfgoed en gaan op zoek naar manieren om historisch belangrijke gebouwen zoveel mogelijk te behouden in al zijn authenticiteit zodat het Diepenbeekse karakter niet verloren gaat.

Marktplein

Ons Marktplein verdient een grondige upgrade, zodat ze nog meer dan nu het geval is een ontmoetingsplaats voor jong en oud wordt.

Waar het Marktplein nu vooral uit stenen bestaat, willen we zoveel mogelijk groene accenten toevoegen. Dit kan onder meer door het toevoegen van struiken of laagbomen om een groen zicht vanuit de terrassen te creëren. Hierbij gaan we uit van een minimaal verlies van parkeerplaatsen.

Daarnaast zien we erop toe dat het Marktplein toegankelijker wordt voor Diepenbekenaren die minder goed te been zijn.

Openbare werken

Bruggen, een omleidingsweg, voetganger- en fietstunnels, , een fietssnelweg, er is de voorbije legislatuur heel wat geïnvesteerd in de toekomst van Diepenbeek.

Naar de toekomst toe trachten we als nationale partij zoveel mogelijk subsidies naar Diepenbeek te halen. Enkel door te blijven investeren in onze mobiliteit maken we Diepenbeek bereikbaarder en veiliger. Meer info over onze visie op mobiliteit kan u verderop in ons programma vinden onder de rubriek “De Diepenbeekse Mobiliteit”.

2. Thuis in Diepenbeek - a) Diepenbekenaren

Binnen elke tak van het beleid maken we een “Diepenbekenaar reflex”. Diepenbeek moet nog meer dan ooit tevoren een plek worden waar iedereen zich thuis voelt. We zien erop toe dat  niemand uit de boot valt.

Jeugd

We willen de afstand tussen de jongeren en de politiek zoveel mogelijk verkleinen door zoveel mogelijk in overleg te gaan met de jeugd (verenigingen). Dit kan zowel rechtstreeks door overlegmomenten (via de Jeugdraad) te voorzien, als onrechtstreeks via bijvoorbeeld een samenwerking met een straathoekwerker.

We voorzien voldoende ruimte waar de jeugd zich thuis voelt. We inventariseren bestaande speel- en chillplekken en luisteren naar de noden van de omgeving. Welke investeringen dringen zich op? Waar is er nood aan nieuwe speelplekken? Ook de inrichting van een speelbos behoort tot de mogelijkheden. Dit alles gebeurt uiteraard in samenspraak en overleg met de buurt om de sociale controle en de veiligheid te garanderen. Het kan niet de bedoeling zijn om overlastplaatsen tot stand te brengen.

De plek bij uitstek voor de jeugd zijn de jeugdlokalen. De huidige gebouwen zijn evenwel al een tijdje gedateerd en verdienen een grondige opknapbeurt. Ondergelopen kelders en stroompannes zijn echt niet meer van deze tijd. Om zorg te dragen voor de nieuwe accommodatie zijn we voorstander van een puntensysteem waarbij verenigingen die zorg dragen voor het gebouw extra beloond zullen worden.

De gemeente is en blijft een ondersteunende partner van jeugdinitiatieven (fuifbox, subsidie EHBO-lessen verenigingen, subsidie vorming kaderleden, …).

Senioren

Senioren hebben vaak een heldere kijk op hetgeen er leeft. Ze hebben een zicht op hetgeen goed, maar ook minder goed gaat.

Het ruime en uitgebreide aanbod van cursussen die ’t Fonteintje aanbiedt, blijven we ten volle ondersteunen. ‘Nazomeren’, ‘Samen tafelen’, dans-, film- en zangnamiddagen, etc. zijn activiteiten bij uitstek om de vereenzaming bij senioren tegen te gaan. Ook hier dient de gemeente op te treden als een stimulerende partner.

Daarnaast brengen de verschillende verenigingen vele Diepenbekenaren samen en halen ze uit hun sociaal isolement. Dit moeten we blijven koesteren. Ook de onderlinge samenwerking zetten we verder.

Naast de hierboven vermelde “Diepenbekenaar reflex”, maken we bij de herinrichting van straten en pleinen ook een “senioren reflex” zodat de nieuwe infrastructuur ook toegankelijk is voor diegenen die minder mobiel zijn.

Onderwijs en BKO

Inwoners van Diepenbeek kunnen hun hele academische carrière van kleuteronderwijs tot universiteit in hun eigen gemeente beleven. Het hoeft dus niet te verwonderen dat Diepenbeek een tevredenheidsscore van 94 procent behaalde inzake onderwijs in de laatste Gemeentemonitor van de Vlaamse Overheid.

Willen we deze grote onderscheiding behouden, dienen we de goede samenwerking met de onderwijsinstellingen te bewaren.

Volgens diezelfde Gemeentemonitor scoort Diepenbeek ook zeer goed op het vlak van Buitenschoolse Kinderopvang. We blijven voorzien in voldoende betaalbare opvang voor en na schooltijd.

2. Thuis in Diepenbeek - b) Vrije tijd

Sport

Elke Diepenbekenaar heeft het recht om zich na een zware dag te ontspannen op de manier dat hij of zij wenst. En waarom niet met de sport die hij/zij het liefste doet. Investeren in sport is immers ook investeren in het mentale en fysieke welzijn. Het is vanuit deze insteek dat onder meer de gloednieuwe accommodatie voor KFC Diepenbeek vorm kreeg. Een infrastructuur waar we als Diepenbekenaar terecht fier op mogen zijn.

Volgens ons is het werk op de Demerstrandsite evenwel nog niet af. Er ontbreekt immers nog een laatste puzzelstuk die de nodige investeringen vraagt: de grote balsporthal. Ook de cafetaria verdient een fikse opknapbeurt.

Daarnaast willen we de Diepenbeekse tennis- en padel nieuw leven inblazen in Diepenbeek. Momenteel moeten zij bij regenweer of in de winter op zoek naar alternatieven in de buurgemeenten om aan hun geliefkoosde sport te doen. En als ze dan toch in Diepenbeek terecht kunnen, zijn ze genoodzaakt om op een versleten terrein te spelen. Iedereen moet zich thuis voelen in Diepenbeek, ook de tennissers. Daarom voorzien we investeringen in tennis- en padelpleinen naast de nieuw te plaatsen grote balsporthal.

Cultuur

De Dienst Vrije Tijd van de gemeente slaagt er keer op keer in om een mooi en gevarieerd cultuuraanbod aan de Diepenbekenaar voor te schotelen. Ook in de komende jaren zijn we voorstander van een uitgebreid aanbod aan cultuur zodat er voor elke Diepenbekenaar wat wils is.

De vernieuwing van ons vrijetijdsloket betekende niet alleen een administratieve vereenvoudiging, maar kwam ook dienstverlening voor de Diepenbekenaar ten goede. Wij blijven op zoek gaan naar manieren om de vrijetijdsdiensten nog toegankelijker en bereikbaarder te maken.

We passen het subsisidiereglement aan om te komen tot een eenvoudiger, open en transparant kader.

Toerisme

Diepenbeek heeft heel wat mooie parels die we moeten koesteren. Door de zichtbaarheid van ons patrimonium te vergroten (zie deel “patrimonium) en te blijven investeren in onze wandel- en fietswegen, zetten we Diepenbeek nog sterker op de kaart.

Door de herinrichting van het Marktplein en de verdere uitwerking van de Groene Stapstenen die een verbinding maken met onze Demerstrandsite, tevens de poort naar het Natuurgebied de Wijers, creëren we een geheel van fijne en aangename ontmoetingsplekken. Zij vormen op hun beurt een trekpleister waar ook de lokale economie van mee kan profiteren.

Hondenlosloopweide

Niets zo leuk voor uw trouwe viervoeter om even zonder leiband te ravotten en kennis te maken met andere honden. Na het succes van de hondenlosloopweide aan het Demerstrand gaan we op zoek naar een nieuwe locatie waar er voldoende ruimte is. We voorzien hierbij een afgebakende zone met duidelijke afspraken voor mens en dier en dit in harmonie met de omgeving.

Buurtwerking

Onder het motto beter een goede buur, dan een verre vriend, blijven we een goede buurtwerking stimuleren. Buurtbabbels, straatbarbecues, speelstraten, … zijn initiatieven die ten volle ondersteund moeten blijven. Ze brengen buurten samen, waardoor inwoners van een straat of wijk zich nog meer thuis voelen in hun buurt.

Verenigingen

Onze verenigingen zijn van onschatbare waarde. Ze brengen samen met de lokale economie schwung in onze gemeente en gaan zo de strijd aan tegen vereenzaming. De gemeente moet een partner blijven van de vele verenigingen.

2. Thuis in Diepenbeek - c) Welzijn

OCMW

Onder impuls van N-VA Diepenbeek werd onze zorgsite legislatuur na legislatuur verder uitgebouwd tot de prachtige verwezenlijking die ze vandaag is. Het is dankzij deze inspanningen dat Diepenbeek vandaag fier één van de koplopers is in Limburg.

In 2021 werd het dagzorgcentrum en 20 assistentiewoningen toegevoegd aan dit verhaal. Ook naar de toekomst toe blijven we investeren in onze mensen om de kwaliteitsvolle zorg te kunnen blijven garanderen die ze verdienen.

Bijzonder Comité Sociale Dienst

Binnen het Bijzonder Comité Sociale Dienst mag u van ons een aanpak verwachten die u van ons gewend bent: we zorgen ervoor dat niemand uit de boot valt en de sociale dienstverlening toekomt aan zij die er nood aan hebben. Op die manier zorgen we ervoor dat het OCMW een hefboom is en geen hangmat.

Sociaal Huis

Door de verbouwing van het Huis Schoofs en ons nieuw Sociaal Huis zijn de OCMW-diensten sinds 2022 gebundeld en dit pal in het centrum tegenover het gemeentehuis. Ook het Huis van het Kind werd hierin gehuisvest. Door deze verwezenlijking werd een belangrijke stap gezet naar een nog betere dienstverlening voor de Diepenbekenaar. Voortaan kan je per slot van rekening op één plaats terecht voor al je vragen over bijvoorbeeld parkeerkaarten voor mindervaliden, steunaanvragen, subsidies, pensioenaanvragen, , etc.

Ontwikkelingssamenwerking

Hoewel ontwikkelingssamenwerking geen kerntaak is van een gemeente, vinden we het belangrijk om solidariteit op alle politieke niveaus te tonen voor landen waar het moeilijker gaat.

3. Realistische toekomstvisie - a) milieu

Genk-Zuid

We verliezen de problematiek van Genk-Zuid niet uit het oog en opteren voor watergebonden industrie om enerzijds de N76 zoveel mogelijk te ontlasten en anderzijds de CO² uitstoot te beperken door vrachtwagens van de weg te houden.

Voor het toelaten van watergebonden bedrijven zijn we duidelijk: geen geluidsoverlast, geen geurhinder en geen luchtvervuiling voor de omwonenden. Daarnaast mag de vestiging niet gepaard gaan met het kappen van bossen.

We behouden de groene buffer tussen Genk-Zuid, Rozendaal en Dorpheide. Het zijn per slot van rekening deze bossen die een belangrijke geluids- en luchtfilter voor de buurt vormen.

Sluikstorten

We zetten de strijd tegen sluikstorten verder met mobiele camera’s. Deze aanpak heeft in het verleden zijn vruchten afgeworpen.

Gemeente als goede voorbeeld en partner

Vanuit de verschillende overheden wordt aan de inwoners gevraagd om zoveel mogelijk in te zetten op milieubewuste renovaties. Het is dan ook niet meer dan normaal dat het gemeentebestuur volgt.

Milieubewuste ingrepen

De voorbije legislatuur werd meer dan de helft van de Diepenbeekse straatverlichting verled. Deze vergroening willen we verder zetten door ook de komende jaren in te zetten op ledverlichting.

Ook in onze publieke gebouwen kiezen we voor energiezuinige alternatieven.

Momenteel liggen er reeds zonnepanelen op onder meer het Demerstrand en schooldaken. We blijven op zoek gaan naar nieuwe plaatsen om meer gebruik te maken van zonne-energie.

Op die manier drukken we de energiekosten en kunnen we de vrijgekomen middelen herinvesteren.

Laadpalen

Door de opkomst van de elektrische wagens is ook de vraag naar laadpalen op publieke plaatsen toegenomen. We onderzoeken in samenspraak met netbeheerder Fluvius naar uitbreidingsmogelijkheden. Belangrijk hierbij is dat dit geen nefaste gevolgen heeft voor de stroomvoorziening.

Vervangen van overlast bomen

Bomen hebben naast het mooie zicht ook een onmiskenbare functie als lucht- en geluidsfilter. Sommigen brengen evenwel enige overlast met zich mee gaande van het afscheiden van een plakkerige substantie tot wortels die stoepen vernielen.

Via het stoepenplan werden de afgelopen jaren een aantal van deze bomen in kaart gebracht en vervangen door een ander exemplaar. Hiermee willen we graag verder gaan. We leggen hierbij de nadruk op vervangen en niet verwijderen.

Samenwerking

Het is al eerder aan bod gekomen tijdens dit programma, Diepenbeek bezit een aantal bijzondere groene parels. Het is evenwel (financieel) onmogelijk om al deze prachtige stukken groen naar waarde te onderhouden.

Gelukkig bestaat er een goede verstandhouding met de diverse (natuur)verenigingen en de regionale landschappen. We zetten verder in op deze samenwerking.

Speelbos

Om de beleving tussen natuur en mens te vergroten gaan we op zoek naar een nieuwe locatie voor een speelbos.

3. Realistische toekomstvisie - b) De Diepenbeekse mobiliteit

Mobiliteitsvisie

U heeft het vast ook al gemerkt, er zijn hoe langer hoe meer meer auto’s op onze wegen. Om Diepenbeek ook op lange termijn leefbaar en bereikbaar te houden, is een doordachte mobiliteitsvisie onmisbaar. Het spreekt voor zich dat alle speerpunten van deze visie erop gericht zijn om de verkeersveiligheid in onze gemeente te vergroten.

We blijven investeren in fiets- en wandelpaden om de zwakke weggebruiker zoveel mogelijk te beschermen. Deze legislatuur werden tevens de eerste fietsstraten in Diepenbeek (Rooierheide + Centrum) ingevoerd.

We willen het doorgaand en zwaar verkeer zoveel mogelijk uit ons centrum houden, zoals dat nu dankzij de omleidingsweg het geval is.

Ook pleiten we voor schoolstraten om op die manier een nog veiligere schoolomgeving te creëren.

Natuurlijk moeten we er ook op blijven toezien dat onze gemeente bereikbaar blijft. We willen daarom inzetten op kosteloze randparkings om van daaruit het centrum te bereiken. De parking op de Nanofstraat die weldra in gebruik wordt genomen, is hier een typerend voorbeeld. Daarnaast blijven we het beleid van de blauwe zone behouden.

De voorbije legislatuur werd deze visie concreet uitgewerkt in het centrum. Het is de bedoeling om de komende jaren ook de mobiliteit in de verschillende deelwijken aan te pakken. Ook hier zal de visie duidelijk zijn: geen vrachtwagens, geen doorgaand verkeer, veiligheid voor fietsers en voetgangers en een veilige schoolomgeving staan voorop.

Burgerparticipatie

We begrijpen dat de invoering van een nieuw mobiliteitsplan een impact kan hebben voor de weggebruikers. Het is daarom van belang dat dergelijke veranderingen breed gedragen zijn én dat de inwoner zijn inbreng heeft. Jullie zijn per slot van rekening de beste ervaringsdeskundigen.

Wij zijn voorstander om de Diepenbekenaar waar mogelijk te betrekken bij grote mobiliteitsingrepen, zoals bij de centrumvisie met vele infomomenten en een digitale en fysieke enquête.

3. Realistische toekomstvisie - c) Ruimtelijke ordening

Visie voor betaalbare huisvesting

Een lokaal woonbeleid moet inzetten op een divers woonaanbod, en dit zowel voor wat betreft sociale woningen als op de private markt.

De vraag naar woningen stijgt evenwel sneller dan het aanbod, wat de zoektocht naar een woning moeilijker en vooral duurder maakt.

Elke inwoner moet een kwaliteitsvol en betaalbaar dak boven zijn hoofd hebben en zich thuis voelen in Diepenbeek.

We kiezen daarom voor hoogbouw in onze centra zodat de toenemende vraag zo min mogelijk impact heeft op het groen.

Bij nieuwe projecten of herinrichtingen van wegen voorzien we voldoende groen zodat de leefbaarheid van de buurt niet in het gedrang komt en zelfs verbeterd wordt.

Steun en hulp moeten terechtkomen bij mensen die er ook echt nood aan hebben. Aan dit verhaal zijn rechten en plichten gekoppeld.

Levenslang wonen

We willen graag zolang mogelijk in onze vertrouwde omgeving vertoeven. We stimuleren daarom aanpasbaar en flexibel bouwen via ondersteunende subsidies voor bijvoorbeeld bredere deuren, geen drempels en aanpasbare toiletten.

Via dergelijke kleine ingrepen vergroten we het comfort, de toegankelijkheid en de veiligheid en vermijden we voor mensen met kleine zorgbehoeften een noodzakelijke verhuis naar bijvoorbeeld een woonzorgcentrum.

Betonstop

De Vlaamse regering bepaalt dat vanaf 2040 geen open ruimten meer worden ingenomen. Dit betekent kortweg dat er meer woningen op dezelfde oppervlakte gebouwd dienen te worden en de groene oases van rust bewaard zullen blijven.

Ook Diepenbeek zal mee moeten in deze evolutie. Onze realistische toekomstvisie om te kiezen voor hoogbouw past daarom volledig in dit plaatje. Ook blijven we op zoek gaan naar mogelijkheden om oude panden om te vormen tot groene ontmoetingsplekken om op die manier zelfs open ruimten extra te creëren om de leefbaarheid in ons centrum te vergroten.